ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΕΜΜΗΝΟΡΥΣΙΑΣ( ΚΥΚΛΟΥ)

Image

 
Οι διαταραχές της εμμήνου ρύσεως μπορεί να σχετίζονται με τα χρονικά διαστήματα μεταξύ των έμμηνων ρύσεων και την μη κανονικότητα( ακανόνιστη περίοδος), με την ποσότητα του αίματος, με τα συνοδά συμπτώματα.

Αναλόγως με το τι διαταράσσεται στον κύκλο υπάρχουν διάφορες ονομασίες όπως:
Αμηνόρροια: Διακρίνεται σε πρωτοπαθή (αν η γυναίκα δεν είχε ποτέ κολπική αιμόρροια) ή δευτεροπαθή (αν έχει εμφανισθεί έμμηνος ρύση, αλλά το τελευταίο 6μηνο δεν έχει υπάρξει νέα κολπική αιμόρροια).

Αραιομηνόρροια: η μεγαλύτερη των 35 ημερών διάρκεια του κύκλου
Συχνομηνόρροια: η μικρότερη των 21 ημερών διάρκεια του κύκλου
Πολυμηνόρροια: η μεγάλη απώλεια αίματος κατά τη διάρκεια των ημερών της εμμήνου ρύσεως, ή η μεγάλη διάρκεια της περιόδου της ρύσεως (περισσότερο από 7 ημέρες)
Ολιγομηνόρροια: η μικρού μεγέθους αιμόρροια
Αιμόρροια εκ διαφυγής (spotting): η εμφάνιση στιγμάτων αιμόρροιας κατά τη διάρκεια του κύκλου εκτός των ημερών της φυσιολογικής αιμόρροιας.

 

Αίτια διαταραχών εμμήνου κύκλου

Μερικές από τις πιο κοινές αιτίες , άλλες απλές άλλες πιο σύνθετες, που μπορεί να προκαλέσουν διαταραχή στον έμμηνο κύκλο είναι οι παρακάτω:
  • Εγκυμοσύνη: Μετά την επιτυχημένη εμφύτευση του εμβρύου στη μήτρα, που σηματοδοτεί και την έναρξη της εγκυμοσύνης, το γυναικείο σώμα παράγει συγκεκριμένες ορμόνες που εμποδίζουν την έμμηνο ρύση να συμβεί. Σε ορισμένες όμως περιπτώσεις , ακόμα και αν υπάρχει εγκυμοσύνη, μπορεί η γυναίκα να έχει στην αρχή μία πιο ελαφριά ή διαφορετική περίοδο. Για το λόγο αυτό, εάν υπάρχει υποψία εγκυμοσύνης, η γυναίκα πρέπει άμεσα να ενημερώσει το γιατρό της.
  • Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS): Στο σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS), οι ωοθήκες παράγουν μεγάλες ποσότητες ανδρικών ορμονών (ανδρογόνων). Τα υψηλά επίπεδα των ανδρογόνων εμποδίζουν τα ωάρια να ωριμάσουν φυσιολογικά και έτσι αναστέλλεται η ωορρηξία. Ως αποτέλεσμα η περίοδος δεν εμφανίζεται. Οι γυναίκες που πάσχουν από το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών συνήθως έχουν σημαντικές διαταραχές κύκλου, είναι συνήθως παχύσαρκες και εμφανίζουν υπερτρίχωση.
  • Κύστεις ωοθηκών: Κάποιες φορές συμβαίνει κάποιο ωοθυλάκιο να μην σπάσει τη χρονική στιγμή της ωορρηξίας και να δημιουργήσει μια κύστη. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, αν και όχι πάντα, τη διαταραχή του κύκλου στο σύνολο του.
  • Στρες: Το χρόνιο στρες ή ένα δυσάρεστο ξαφνικό συμβάν που προκαλεί σοκ στον οργανισμό μπορεί να έχει πολύ αρνητικές επιπτώσεις στον κύκλο μιας γυναίκας. Όμως χρειάζεται προσοχή.
  • Εξαντλητική δίαιτα η/και άσκηση: η έντονη καθημερινή άσκηση  καθώς και οι εξαντλητικές δίαιτες, κυρίως όταν υπάρχει κάποια τροφική διαταραχή ή ασθένεια που οδηγεί σε χαμηλό δείκτη σωματικής μάζας, είναι δυνατόν να προκαλέσουν διαταραχές στην ωορρηξία καθώς και να μεταβάλλουν τη ποσότητα και τη διάρκεια της περιόδου.
  • Το αντισυλληπτικό χάπι : Το ορμονικό αυτό σκεύασμα μπορεί να μειώσει σημαντικά μετά από κάποιους μήνες χρήσης την ποσότητα του αίματος που απορρίπτεται με κάθε περίοδο, να κάνει δηλαδή την περιόδο ελαφρύτερη.

 

Ασθένειες

     Οποιαδήποτε παθολογική κατάσταση που σχετίζεται με το θυρεοειδή αδένα και την ανώμαλη παραγωγή των θυροειδικών ορμονών  μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στον κύκλο. Άλλες παθήσεις, εξίσου σοβαρές, που μπορεί να επηρεάσουν την ομαλότητα του κύκλου σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, η ενδομητρίωση, οι πολύποδες και τα 

  • ινομυώματα, ο καρκίνος της μήτρας ή ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, η αναιμία ή άλλες αιμορραγικές διαταραχές, καθώς και βλάβες της υπόφυσης.
  • Ηλικία, Εφηβεία και Εμμηνόπαυση: Μία εξαιρετικά σημαντική παράμετρος. Λίγο μετά την εμμηναρχή και στα πρώτα χρόνια της εφηβείας, μπορεί να χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα, μήνες ή ακόμα και χρόνια, πριν τελικά ο κύκλος σταθεροποιηθεί. Επίσης, σημαντικές διαταραχές κύκλου μπορεί να βιώσει μία γυναίκα που βρίσκεται στην κλιμακτήριο. Κατά τη διάρκεια της κλιμακτηρίου μία γυναίκα μπορεί να χάνει εξολοκλήρου την περίοδο της, να έχει πολύ ελαφριές, σχεδόν ανύπαρκτες περιόδους ή πολύ βαριές περιόδους. 
  • Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ: Καθημερινή κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στο συκώτι και αυτό με τη σειρά του να επηρεάσει τη σωστό μεταβολισμό των ορμονών αυτών στο σώμα, άρα και την περίοδο.
  • Φάρμακα: κάποια στεροειδή ή αντιπηκτικά φάρμακα
Ανάλογα με τα αίτια της διαταραχής του κύκλου, μία γυναίκα μπορεί να έχει την πλέον κατάλληλη και πιο αποτελεσματική για εκείνη αντιμετώπιση και θεραπεία.

     Οι διαταραχές του εμμήνου κύκλου είναι ορμονικής αιτιολογίας στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, μπορεί να συνοδεύονται από άλλα συμπτώματα και χρήζουν ορμονικής και υπερηχογραφικής διερεύνησης, οι οποίες θα πρέπει να γίνουν κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, και όχι σε τυχαία ημέρα. Καλό είναι πάντως η όλη διερεύνηση να ξεκινά με τον αποκλεισμό πιθανής κυήσεως.
Τέλος θα πρέπει να υπάρχει και η γνώση ότι η κάθε κολπική αιμόρροια δεν είναι έμμηνος ρύση. Έτσι, η γυναικολογική εξέταση μπορεί να αποκαλύψει κολπικές ή τραχηλικές παθήσεις σαν αίτια κάποιας παθολογικής κολπικής αιμόρροιας (π.χ. φλεγμονές, όγκοι, ξένα σώματα, τραυματισμοί κλπ).