Εμμηνόπαυση: Ποιες γυναίκες είναι πιθανότερο να εμφανίσουν καρδιοπάθεια και διαβήτη

Οι γυναίκες μέσης ηλικίας κινδυνεύουν περισσότερο από καρδιοπάθειες και διαβήτη.

Ερευνητές του Yonsei University στη Σεούλ και του Hallym University στο Chuncheon παρακολούθησαν 1.200 υγιείς γυναίκες στην Κορέα για 4 χρόνια και ανακάλυψαν ότι το σωματικό βάρος, τα επίπεδα άσκησης, το επίπεδο εκπαίδευσης και το εισόδημα προέβλεπαν ποιες γυναίκες ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν μεταβολικό σύνδρομο κοντά στη μετάβαση προς την εμμηνόπαυση. Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε στοιχεία μεγαλύτερης μακροχρόνιας έρευνας, εστιάζοντας σε 1.228 υγιείς γυναίκες, 45-55 ετών, που δεν χρησιμοποιούσαν ορμόνες. Σε 4 χρόνια, περίπου το 30% των γυναικών πέρασαν στη μετεμμηνοπαυσιακή περίοδο και περίπου το 14% εμφάνισαν μεταβολικό σύνδρομο.

Research Center

Ενδοκρινολογία

H Ενδοκρινολογία είναι η ειδικότητα της Ιατρικής που ασχολείται με την διάγνωση, θεραπεία και παρακολούθηση των παθήσεων των ενδοκρινών αδένων.

Οι ενδοκρινείς αδένες είναι όργανα που εκκρίνουν τις ορμόνες, ουσίες που ρυθμίζουν την αύξηση και ανάπτυξη του σώματος, την διαφοροποίηση του φύλου και όλες τις επιμέρους λειτουργίες του οργανισμού. Η λειτουργία των ενδοκρινών αδένων ξεκινάει από την εμβρυϊκή ζωή και διατηρείται μέχρι το τέλος της ζωής, με εξαίρεση τις ωοθήκες.

Αρχές Υγιεινής Διατροφής

Ποιες είναι οι αρχές της υγιεινής διατροφής που πρέπει να ακολουθούν τα άτομα με ή χωρίς διαβήτη;

Μέσα στις γενικότερες συστάσεις των διαφόρων ιατρικών εταιρειών για υγιεινότερη διατροφή περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:

• Κατανάλωση αποβουτυρωμένων προϊόντων (γάλα ή γιαούρτι περιεκτικότητας μικρότερης από 2% σε λιπαρά) για άτομα ηλικίας άνω των δύο ετών.

• 5 μερίδες φρούτων και άφθονη χρήση λαχανικών ημερησίως.