This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
(210) 360 4600

Εμμηνόπαυση: Ποιες γυναίκες είναι πιθανότερο να εμφανίσουν καρδιοπάθεια και διαβήτη

Οι γυναίκες μέσης ηλικίας κινδυνεύουν περισσότερο από καρδιοπάθειες και διαβήτη.

Ερευνητές του Yonsei University στη Σεούλ και του Hallym University στο Chuncheon παρακολούθησαν 1.200 υγιείς γυναίκες στην Κορέα για 4 χρόνια και ανακάλυψαν ότι το σωματικό βάρος, τα επίπεδα άσκησης, το επίπεδο εκπαίδευσης και το εισόδημα προέβλεπαν ποιες γυναίκες ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν μεταβολικό σύνδρομο κοντά στη μετάβαση προς την εμμηνόπαυση. Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε στοιχεία μεγαλύτερης μακροχρόνιας έρευνας, εστιάζοντας σε 1.228 υγιείς γυναίκες, 45-55 ετών, που δεν χρησιμοποιούσαν ορμόνες. Σε 4 χρόνια, περίπου το 30% των γυναικών πέρασαν στη μετεμμηνοπαυσιακή περίοδο και περίπου το 14% εμφάνισαν μεταβολικό σύνδρομο.

Οι ερευνητές εξέτασαν κοινωνικούς λόγους υγείας που μπορεί να είχαν προβλέψει ποιες γυναίκες είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου και πότε ήταν πιθανό να εμφανιστεί.

Γενικά, η μετάβαση προς την εμμηνόπαυση ή η εμμηνόπαυση καθαυτή δεν αύξαναν τον κίνδυνο μιας γυναίκας για μεταβολικό σύνδρομο. Ωστόσο, υπέρβαρες γυναίκες στην έρευνα είχαν περισσότερες από 4 φορές αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν μεταβολικό σύνδρομο και παχύσαρκες γυναίκες είχαν σχεδόν 12 φορές περισσότερες πιθανότητες.

Γυναίκες χαμηλού εισοδήματος ήταν περισσότερο από δυο φορές πιθανότερο να εμφανίσουν μεταβολικό σύνδρομο, είτε βρίσκονταν μετά την εμμηνόπαυση είτε είχαν ακόμα έμμηνο ρύση, κατά τη διάρκεια της έρευνας. Γυναίκες που είχαν καπνίσει ήταν 60% πιο πιθανό να εμφανίσουν μεταβολικό σύνδρομο και γυναίκες που έκαναν καθιστική ζωή είχαν 55% μεγαλύτερο κίνδυνο από όσες ασκούνταν τακτικά.

Περισσότερες γυναίκες άρχισαν να ασκούνται κατά τη διάρκεια της έρευνας, αλλά παρόλα αυτά περισσότερο από τα δυο τρίτα έκαναν καθιστική ζωή. Οι παραπάνω παρατηρήσεις υποδεικνύουν την ανάγκη για άσκηση κατά τη μετάβαση στην εμμηνόπαυση και υποστηρικτικών μέτρων για μη προνομιούχες γυναίκες προκειμένου να μην πάρουν κιλά.

Αρχές Υγιεινής Διατροφής

Ποιες είναι οι αρχές της υγιεινής διατροφής που πρέπει να ακολουθούν τα άτομα με ή χωρίς διαβήτη;

Μέσα στις γενικότερες συστάσεις των διαφόρων ιατρικών εταιρειών για υγιεινότερη διατροφή περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:

• Κατανάλωση αποβουτυρωμένων προϊόντων (γάλα ή γιαούρτι περιεκτικότητας μικρότερης από 2% σε λιπαρά) για άτομα ηλικίας άνω των δύο ετών.

• 5 μερίδες φρούτων και άφθονη χρήση λαχανικών ημερησίως.

• Συχνή κατανάλωση οσπρίων και δημητριακών, ιδίως από αναποφλοίωτα προϊόντα που είναι πλούσια σε ίνες. Σύμφωνα με τις σύγχρονες συστάσεις τα όσπρια πρέπει να καταναλώνονται 2 φορές εβδομαδιαίως.

• Χρήση ελαιολάδου αντί για σπορέλαια, φρέσκο βούτυρο ή σκληρές μαργαρίνες.

• Ψάρι δύο φορές εβδομαδιαίως.

• Κόκκινο κρέας μία φορά εβδομαδιαίως.

• Κοτόπουλο δύο φορές εβδομαδιαίως.

• Περιορισμός των απλών υδατανθράκων, όπως της ζάχαρης. 6 ισοδυναμα τροφων

• Ο σωστός καταμερισμός των θρεπτικών συστατικών (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη) στα γεύματα της ημέρας είναι απαραίτητος, ειδικότερα για τα τρόφιμα που είναι πηγές υδατανθράκων.

• Συνδυασμός της διατροφής με συστηματική και καθημερινή άσκηση (όταν αυτό είναι εφικτό).

• Αποφυγή κατανάλωσης των «διαβητικών» προ ϊ όντων της αγοράς.

• Αποφυγή κατανάλωσης τροφών με γλυκοτοξίνες (ΑGEs).

 

Έχει σημασία ο τρόπος μαγειρέματος της τροφής;

Έχει μεγάλη σημασία ο τρόπος μαγειρέματος της τροφής, δεδομένου ότι είναι πιο υγιεινό να τρώμε βραστά φαγητά ή παρασκευασμένα στον ατμό ή ψητά που ωστόσο δεν θα έχουν ψηθεί υπερβολικά και όχι τηγανητά. Τα τηγανητά φαγητά έχουν πολλές γλυκοτοξίνες, ουσίες δηλαδή που συμβάλλουν στην εξέλιξη των επιπλοκών του σακχαρώδους διαβήτη. Επιπλέον οι τηγανητές τροφές απορροφούν πολύ λίπος γεγονός το οποίο επηρεάζει το μεταγευματικό σάκχαρο ακόμα και ώρες μετά την κατανάλωση της τροφής. Θα πρέπει ακόμα να έχουμε υπ’ όψιν ότι τα πολυακόρεστα λίπη (αραβοσιτέλαιο κ.λπ.) οξειδώνονται άμεσα μετά την πρώτη φορά χρησιμοποίησής τους, σε αντίθεση με το ελαιόλαδο, το οποίο οξειδώνεται μετά από 10 φορές χρήσης. Αυτό ωστόσο δεν εμποδίζει πολλούς επαγγελματίες να χρησιμοποιούν επανειλημμένα τα πολυ- ακόρεστα λίπη, γιατί το ελαιόλαδο είναι ακριβό.

Επομένως, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να αποφεύγεται η καθημερινή κατανάλωση μικρογευμάτων που είναι παρασκευασμένα με πολυακόρεστα οξειδωμένα λίπη και είναι πλούσια σε γλυκοτοξίνες. Ποια είναι η μονάδα μέτρησης των υδατανθράκων της τροφής; Για να υπάρχει κοινός πόλος επικοινωνίας θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη μονάδα είναι το ισοδύναμο των υδατανθράκων. Ορίζουμε ως ένα ισοδύναμο την ποσότητα της τροφής που περιέχει 15 γραμμάρια υδατανθράκων. Πώς θα υπολογίσουμε τη δόση της ινσουλίνης του γεύματος με τη μέθοδο των υδατανθράκων; Στο παράδειγμα αυτό θα θεωρήσουμε ότι ένα άτομο με ΣΔ πρόκειται να καταναλώσει ένα πρωινό γεύμα που αποτελείται από π.χ.: 1. Ένα ποτήρι γάλα 240 ml ελαφρύ 1,5% 2. 45 γρ νιφάδες ολικής άλεσης σιταριού - ρυζιού 3. Ένα ποτήρι χυμό πορτοκαλιού 250 ml. Το πρωινό του σάκχαρο είναι 150 mg/dL. Ας θεωρήσουμε ότι η πληροφορία που έχει από τον θεράποντα ιατρό του είναι ότι για κάθε ισοδύναμο υδατανθράκων (15 γρ) χρειάζεται 1,5 μονάδα ινσουλίνης, ενώ η ευαισθησία του στην ινσουλίνη είναι 40. Ως ευαισθησία στην ινσουλίνη ορίζεται το πόσο κατεβάζει το σάκχαρο μία μονάδα ινσουλίνης, δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση η μία μονάδα ινσουλίνης κατεβάζει το σάκχαρο στο συγκεκριμένο άτομο κατά 40 mg/dL. Σημειωτέον ότι οι παραπάνω εν- δεικτικοί αριθμοί εξατομικεύονται σε κάθε άτομο με διαβήτη

Ενδοκρινολογία

H Ενδοκρινολογία είναι η ειδικότητα της Ιατρικής που ασχολείται με την διάγνωση, θεραπεία και παρακολούθηση των παθήσεων των ενδοκρινών αδένων.

Οι ενδοκρινείς αδένες είναι όργανα που εκκρίνουν τις ορμόνες, ουσίες που ρυθμίζουν την αύξηση και ανάπτυξη του σώματος, την διαφοροποίηση του φύλου και όλες τις επιμέρους λειτουργίες του οργανισμού. Η λειτουργία των ενδοκρινών αδένων ξεκινάει από την εμβρυϊκή ζωή και διατηρείται μέχρι το τέλος της ζωής, με εξαίρεση τις ωοθήκες.

Οι ενδοκρινείς αδένες είναι:
Ο υποθάλαμος, Η υπόφυση, Ο θυρεοειδής, Οι παραθυρεοειδείς, Το πάγκρεας, Τα επινεφρίδια και Οι γονάδες (ωοθήκες/όρχεις)

Οι ενδοκρινικές παθήσεις είναι γενικά συχνότερες στις γυναίκες απ’ ότι στους άνδρες. Στις γυναίκες, οι πιο συχνές ενδοκρινικές παθήσεις είναι οι θυρεοειδοπάθειες και το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών.

ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΠΑΘΕΙΕΣ

Από τις θυρεοειδοπάθειες, η συχνότερη είναι η απλή βρογχοκήλη, που αφορά διόγκωση του θυρεοειδούς αδένος και ακολουθούν ο υπό και ο υπερθυρεοειδισμός, διαταραχές της λειτουργίας του θυρεοειδούς, που μπορεί να συνοδεύονται και από μορφολογικά ευρήματα (π.χ. όζος θυρεοειδούς).

 

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΠΟΛΥΚΥΣΤΙΚΩΝ ΩΟΘΗΚΩΝ

Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών είναι η πιο συχνή ενδοκρινική νόσος σε νέες γυναίκες και οι συχνότερες εκδηλώσεις αφορούν διαταραχές εμμήνου ρύσεως (κυρίως αρραιομηνόροια ή αμηνόρροια), υπερτρίχωση, ακμή, παχυσαρκία και δυσκολία για σύλληψη (υπογονιμότητα).

 

ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, ο μόνος αδένας που σταματά να λειτουργεί στην διάρκεια της ζωής, είναι οι ωοθήκες. Η παύση της λειτουργίας τους χαρακτηρίζει στην γυναίκα την περίοδο της εμμηνόπαυσης. Η διερεύνηση της επιστημονικής γνώσης και η συνειδητοποίηση της θεμελιακής σημασίας των ορμονών για τον οργανισμό, οδήγησαν τα τελευταία χρόνια, στην τακτική χορήγησης οιστρογόνων και προγεστερόνης (ορμονική θεραπεία υποκατάστασης) σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων και της οστεοπόρωσης.

 

ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ

Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί συχνή νόσο, που εμφανίζεται με την ίδια συχνότητα στα δύο φύλα και οφείλεται σε ανεπάρκεια ινσουλίνης, ορμόνης που εκκρίνεται από το πάγκρεας. Η ανεπάρκεια μπορεί να είναι σχετική (αδυναμία δράσης-σακχαρώσης διαβήτης των ενηλίκων ή ΣΔ τύπου 2) ή απόλυτη (απουσία εκκρίσεως-νεανικός σακχαρώδης διαβήτης ή ΣΔ τύπου 1). Λόγω των απώτερων επιπλοκών του σακχαρώδους διαβήτου ιδίως από τους οφθαλμούς και τους νεφρούς είναι ευνόητη η προσπάθεια που γίνεται σε όλο τον κόσμο για την πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και σωστή θεραπευτική αντιμετώπιση αυτού. ΟΙ διαβητικές γυναίκες μπορούν σήμερα να αποκτήσουν ένα υγιές παιδί, εφόσον προγραμματίσουν την εγκυμοσύνη τους σε φάση καλής ρυθμίσεως του διαβήτου και εφαρμόσουν σωστά την διαιτητική αγωγή και ινσουλινοθεραπεία, με τακτική ιατρική παρακολούθηση.

 

ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΚΥΗΣΕΩΣ

Ο σακχαρώδης διαβήτης κυήσεως αποτελεί ξεχωριστή οντότητα. Εμφανίζεται στην διάρκεια της εγκυμοσύνης και συνήθως υποχωρεί μετά τον τοκετό, συνεπάγεται όμως αυξημένη πιθανότητα επιπλοκών για το έμβρυο νεογνό. Για τη δε μητέρα αυξημένη πιθανότητα να εμφανίσει μόνιμα σακχαρώδη διαβήτη μελλοντικά. Ωστόσο με την κατάλληλη διαιτητική αγωγή και εφ’ όσον χρειαστεί θεραπεία με ινσουλίνη, εξασφαλίζεται ομαλή εξέλιξη της εγκυμοσύνης και ένα υγιές νεογνό. Αυξημένη πιθανότητα για διαβήτη κυήσεως έχουν γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό σακχαρώδους διαβήτου, παχυσαρκία, ηλικία άνω των 35 ετών και ιστορικό διαβήτου κυήσεως σε προηγούμενη εγκυμοσύνη. Το εργαστήριο του Μαιευτηρίου καλύπτει όλο το φάσμα των ορμονολογικών προσδιορισμών για τη διάγνωση και παρακολούθηση των ενδοκρινικών νοσημάτων.

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies  για την βελτίωση της περιήγησής σας. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με τον GDPR.